Hozzávalók a tésztához: / formától függően /
Nekem 14 darab 8 cm hosszúságú formám volt!
5dkg átszitált porcukor
10dkg teavaj
15dkg átszitált liszt
1 db tojássárga
1 csomag vaníliás cukor
Ezeket a hozzávalókat gyors és határozott mozdulatokkal alaposan összegyúrjuk, majd hűtőben pihentetjük 1 órát. Ezután kicsit átgyúrjuk és 2 mm
magasra kinyújtjuk. A formákat kicsit kivajazzuk, vagy formaleválasztóval kifújjuk és kibéleljük vele a formákat egyenletesen.
Villával megszurkáljuk a tésztákat, majd a pisztáciás kevert-tésztát elkészítjük.
Pisztáciás kevert tészta :
Hozzávalók: 4dkg durvára tört pisztácia
4 dkg teavaj /olvasztva/
4 dkg porcukor /átszitálva/
5 dkg mandulaliszt
1 dkg pisztáciapaszta / a brontei pisztáciapaszta 100% pisztáciából készül/
1 db egész tojás
A hozzávalókat kimérjük és minden összetevőt alaposan összedolgozunk egy kézi robotgéppel, majd a tésztaformákat megtöltjük vele.
160 fokos sütőben szép aranyszínűre sütjük, majd még forrón kiszedjük a kisült sütiket a formákból.
A kihűlt hajók tetejére frissen vert tejszínhabot nyomunk , majd a tetejére friss erdei-gyümölcsöket halmozunk ízlésesen .
Tányéron szervírozva erdei.gyümölcsökből főzhetünk egy kevés cukorral öntetet, mellyel a tányért kicsit megmintázhatjuk.
A tészta és a töltelék aránya szabadon változtatható! A használt formák űrtartalmán sok múlik, de nyugodtan próbáljátok ki, mert ugyanolyan könnyű elkészíteni, mint amilyennek tűnik ...
Ha formahiány miatt nem tudnátok kipróbálni, akkor egy kicsi méretű tepsiben, vagy tortaformában is elkészíthető, de ekkor a pisztáciás kevert-tészta mennyiségét duplázzátok meg nyugodtan.
A többi folyamat ugyanez, de a kisült tésztát kis kockákra vagy szeletekre kell ebben az esetben vágni, majd úgy díszíteni.
(Forrás: https://tortaeskaramell.blogspot.com/2013/06/gyumolcsos-hajocskak-brontei.html)