Kávés felvert lapok:
Hozzávalók :
5 egész tojás
12,5 dkg liszt
12,5 dkg cukor
1 adag duplapresszó
A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét cukorral habbá verjük, ezután a sárgákat is egy gyors mozdulattal habverővel belekeverjük. A lisztet egy fakanállal körkörös mozdulatokkal beleforgatjuk és végül a kávét is vékony sugárban csorgatva belekeverjük. A kész masszát két részre osztjuk és 26cm átmérőjű kerek lapnak kikenjük sütőpapírra .
160 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük.
Kakaós lap:
Hozzávalók:
2 egész tojás
2 dkg liszt
2 dkg kakaó (22-24 %-os)
6 dkg cukor
A készítése hasonló elven működik mint a kávés felvertnél. A fehérjét habbá verni a cukorra , majd a sárgát habverővel belekeverni és a kakaós lisztet a végén egy fakanállal hozzákeverni.
A kész masszából egy darab 26 cm átmérőjű lapot kenni majd 160 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütni.
Amíg a lapok kihűlnek pudingot főzünk:
4 dl tejből egy keveset elveszünk, amivel 4,5 dkg vaníliás pudingport kikeverünk csomómentesre. A többi tejet 13 dkg cukorral felforraljuk és a kikevert
pudingporos tejjel besűrítjük. A kész pudingot egy tálcára simítjuk és lefóliázva a tetejét kihűtjük.
A kihűlt és szépen körbevágott lapokat egy kávés fehércsokoládé réteggel összetöltjük.
Amit úgy készítünk, hogy 15 dkg belga fehércsokit vízgőzön felolvasztunk és ebbe fokozatosan belekeverünk 3 cl erős kávét. ( nem kell megijedni, ha a csokoládé az elején összekapódik, mert ahogyan a folyadék belekerül a végére teljesen sima, krémes állagú lesz. )
Az így összetöltött lapokat egy tortaformába helyezzük, amit előzőleg kibéleltünk egy vax fóliával, vagy csíkokra vágott szilikonpapírral.
Majd következnek a krémrétegek :)
A kihűlt pudingot két részre választjuk szét és egyenként 25 dkg-os adagokat kézi habverővel alaposan simára keverjük.
Az egyik rétegbe keverünk 3 dkg pisztáciapasztát , és nyújtófával finomra tört 5dkg pisztáciát.
25 dkg tejszínhabbal egyenletesre kikeverjük és egy kevés vízben oldott zselatinnal behúzzuk a krémet.
Habzsákba töltjük és egyenletesen, körkörösen az összetöltött kávés lapokra töltjük.
A tetejét a kakaós lappal lezárjuk....
Ezután a másik adag pudingot is alaposan kikeverjük kézi habverővel egy tálban , majd 2 cl kávélikőrrel, egy kevés vaníliával, 1 adag dupla presszóval
tovább keverjük.
25 dkg tejszínhabbal elegyítjük végül egy kevés vízben oldott zselatinnal behúzzuk. A krémet ismét habzsákba töltjük és a kakaós lapra nyomjuk egyenletesen.
A betöltött tortát hűtőben tároljuk 3 órát, ez alatt szépen megkötnek a rétegek és a torta alapja díszíthetővé válik.
Vízgőzön olvasszunk csokoládét és ezt egy írásvetítő fóliára kenjük, majd a tetejét szórjuk meg durvára vágott pisztáciával. Amikor a csokoládé megdermed vágjunk belőle téglalapokat és ezzel tudjuk dekorálni a torta oldalát.
A torta tetejére olvasztunk 10 dkg étcsokoládét és ehhez 1 dl forralt tejszínt öntünk. Amikor kéz-melegre hűlt akkor a torta tetejére öntjük és egyenletesen elkenjük rajta.
A pisztáciás lapokkal körberakjuk a torta oldalát. A tetejét tetszés szerint dekorálhatjuk....
(Forrás: https://tortaeskaramell.blogspot.com/2013/06/pisztacias-kapucsino-torta-recept.html)