Hozzávalók:
20 dkg liszt
20 dkg kristálycukor
4 tojás
egy kiskanál sütőpor
15-20 dkg pisztácia
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
egy csipet só
Elkészítés:
Kemény habbá verjük a tojás fehérjét, majd folyamatosan keverve hozzáadjuk a kristálycukor felét. Egy másik tálba
tesszük a tojás sárgákat, amit összekeverünk a kristálycukor maradék felével, addig, amíg fehér habos állagú nem lesz. Összekeverjük a felvert tojásfehérjét és a sárgáját. Folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a sütőporral és a sóval összekevert lisztet. Vajazzunk ki egy tortaformát, majd töltsük bele a kapott masszát, és mérsékelt tűzön süssük kb.45 percig. Hagyjuk kihűlni a tortát. Vegyük ki a formából és helyezzük egy tálcára.
A pisztáciából vegyünk ki valamennyit a dekoráláshoz, és a többit tegyük egy tálba, adjunk hozzá egy evőkanál vizet és zúzzuk össze egy mozsártörővel addig, amíg lágy pépet nem kapunk (de használhatunk kész őrleményt vagy pasztát). Adjuk hozzá a darabka vajat és a porcukrot, az egészet jól keverjük össze. Kenjük be a
torta felszínét ezzel a pisztáciás vajjal és dekoráljuk a rászórt maradék pisztáciával majd tálaljuk.